Skip to main content

Den perfekte “om os” tekst får dine læsere til at vælge dig, fordi du rammer dem lige i hjertet! Fordi du viser, hvem DU er.

 

Det er i hvert fald målet med teksten til din om-side, ikk’?

At den hjælper med at gøre dine besøgende til betalende kunder?

Men NEJ, din “om os” tekst klarer bestemt ikke jobbet alene. Alligevel er om-siden på websites generelt en af de allermest besøgte. Den kaster altså rigtig meget trafik og besøgstid af sig.

Og er en potentiel kunde bare det mindste i tvivl om, hvorvidt han skal handle hos dig eller din konkurrent, er en nærværende “om os” tekst ofte med til at afgøre udfaldet. Hvorfor så ikke fange ham der?

Udfordringen er bare, at det ikke altid er lige let at skrive om sig selv uden at falde i gryden med tomt ordskvalder om dine team-orienterede og resultatskabende kompetencer. Heldigvis er der hjælp at hente lige hér … 😉

Lad os sammen spidse blyanten og gå i krig! ⇩

Hallåååå.., jeg kan ikke mærke dig!

Men før vi springer ud i skrivearbejdet med din “os om” tekst, skal du være indstillet på, at vi dykker ned i en skrivestil, hvor du viser mig, hvem DU er. Både som person og som virksomhed.

Tør du? Eller gemmer du dig også bag et hav af passive vendinger, tørre tal og tekniske formaliteter?

For at undgå at du kommer til at lægge afstand til din læser – din kunde – i den måde, du skriver på, skal vi altså øve os i at bruge kommunikation til at skabe nærvær, så jeg kan mærke dig som afsender.

På vejen frem imod den skarpe tekst til din om-side kommer vi derfor ikke udenom, hvad god kommunikation egentlig er. Uanset om den er online eller skal kunne leve på tryk.

Og med en blanding af eksempler og 14 simple råd vil jeg gøre mit til at hjælpe dig på vej med din “os om” tekst.

💡 Vil du imidlertid hellere være med på et lytter, får du i den hér halvgamle sag af en video mine 3 gode råd til, hvad du skal huske på, når du gerne vil være nærværende i din digitale kommunikation.

De 3 råd spænder over brugervenlighed, passive bøsser i et badekar til det vildeste svagpisser-ord. Så er du advaret! OG anstødeligt sprog kan forekomme.

14 simple råd til arbejdet med din "om os" tekst. Råd, du kan bruge med det samme

Det, vi konkret skal arbejde med hér i artiklen, er at få mere nærvær og historiefortælling ned i din “om os” tekst – og ind i din digitale kommunikation.

Og det skal vi fordi, nærvær er et af de parametre, der skaber tillid til dig og din virksomhed – og som er med til at få flere kunder i butikken.

RÅD 1 ⇨ Vær knivskarp på, hvad dit arbejde handler om

Ja, det lyder måske nok lidt banalt, men prøv at hænge på her …

Når du skal sælge dig selv og din virksomhed i din “om os” tekst på din om-siden, er det vigtig at du er knivskarpe på, hvad det er, du laver. Og det er ikke altid let at formulere det i korthed. Så derfor skal du øve dig nu.

ØVELSE: Fortsæt sætningen ”Mit arbejde handler om …” Og skriv det ned.

Jeg er tekstforfatter – og mit arbejde handler om at fortælle dine historier og skrive fængende (SEO) tekster, der giver dine konkurrenter baghjul, imens du får online synlighed og bedre placeringer på Google.

Det handler om:

  • AT DU FÅR tekster til dine sociale medier, der tiltrækker følgere ⇨ som rammer dem lige i hjertet. Og som kickstarter dit salg!
  • AT DU FÅR tekster, der varmer dine læsere op til et køb på en måde, hvor de først lærer dig at kende. Bliver vilde med dig! Og stoler på dig.
  • AT DU FÅR tekster, der tegner din fortælling, engagerer dine læsere og som viser, at du er førende indenfor dit felt.

Alt sammen med udgangspunkt i dine kunders konkrete behov. Som resultat ender du ud med at kommunikere på kundernes præmisser frem for på dine egne.

Det er dét, mit arbejde handler om. Det er dét, jeg kan hjælpe dig med.

Her kan du se et udsnit af, hvad GardinHuset er blevet tvunget til at tænke over i teksten til deres om-side:

Webtekster til GardinHuset

Udfordringen ved GardinHuset er, at de sælger alle former for gardiner – indvendig som udvendig solafskærmning. Og så er de en del af et marked, som er præget af en ekstremt hård konkurrence.

I det indledende arbejde med deres “om os” tekst – og med de mange øvrige tekster til websitet – fokuserer vi derfor på:

  1. Hvad deres arbejde handler om
  2. Hvad der er unikt ved deres virksomhed
  3. Hvad de gør, når GardinHuset ligner alle de andre forhandlere af gardiner
  4. Og det allervigtigste: Hvad du vil med din om-side? Hvordan din call-to-action lyder?
Du skriver dine tekster med et formål. Vær derfor 100 % skarp på din call-to-action!

RÅD 2 ⇨ Vær 100 % skarp på din call-to-action

Du har altid et formål med den tekst, du skriver. Og det formål er du nødt til at sætte ord på.

Særligt i online kommunikation er det vigtigt, at du klart og tydeligt fortæller mig, hvad det er, du gerne vil have, at jeg skal gøre i relation til dit budskab på dit website eller i din shop.

Det sjove er nemlig, at hvis du ikke fortæller mig det, så kan du faktisk risikere, at jeg ikke gør noget som helst.

Hvorfor? Fordi online er vi som 3-årige børn! Sat lidt på spidsen …

Du skal please mig! Når jeg besøger din webshop eller din hjemmeside, så skal du guide mig step by step til at udføre den handling, du gerne vil have mig til at udføre.

Og bliver jeg ikke hjulpet godt nok eller hurtigt nok eller høfligt nok – ja, så finder jeg ret hurtigt et nyt sted at lægge mine penge. Et tilsvarende sted: Hos din konkurrent.

⇩ Her er vi på besøg hos Gottfred Petersen A/S – nærmere betegnet i deres industriafdeling – og hér lægger de sig virkelig i selen for, at du bliver godt klædt på til et samarbejde, der dækker langt flere behov end dem, der bare bunder i et køb af en plast-dims:

Dit formål med din "om os tekst"

RÅD 3 ⇨ Skriv SEO-strategisk. Find dine egne søgeord

Nu, hvor du er begyndt at sætte ord på, hvad det reelt ér, du beskæftiger dig med og har en idé om, hvor du vil hen med din kommunikation, kan vi begynde at tænke i søgeord.

– For hvilke søgeord vil du gerne findes på på Google? Og hvilke søgeord bruger dine besøgende rent faktisk til at finde frem til lige netop dig? Hvilke søgeord bruger dine konkurrenter?

Google er en Gentleman!

Online er det sådan, at selv det bedste produkt eller service aldrig kommer ud over rampen, hvis dine kunder ikke kan finde dig på Google! Altså, med mindre du udelukkende dyrker relationssalg og har valgt dit netværk, som din (primære) salgskanal.

Det ene udelukker heldigvis ikke det andet!

Men at blive synlig på Google kræver, at du arbejde med søgemaskineoptimering (SEO). Og hvad er nu det for en størrelse?

SEO handler om, at du skal være i stand til at sætte dig i brugernes sted – i dine kunders sted – og på den måde hjælpe dem med at løse det problem eller den udfordring, de har.

På Google har brugerne nemlig stort set altid et problem, der skal løses eller et spørgsmål, der skal besvares.

Og som den Gentleman, Google er, er Google kun interesseret i at vise dig rigtig gode resultater i resultatoversigten.

Googles førsteprioritet er at give din bruger det bedste søgeresultat på baggrund af de søgeord, han anvender. Og når du honorerer brugerens søgning med dit skrevne indhold – ja, så har vi et match i Googles organiske søgeresultat.

Her i butikken sælger jeg ikke teknisk SEO, men er nødt til at have en god forståelse for den del af SEO-disciplinen, hvor tekst spiller en rolle. Og det gør den på samtlige sider af dit website. Også i din “om os” tekst på din om-side.

Hvordan finder jeg så de rigtige søgeord?

Hver enkelt side på dit website har ét søgeord eller en søgeordsfrase som omdrejningspunkt. En side – ét søgeord!

På den måde undgår du at kannibalisere dine egne sider ved at optimere to eller flere sider i forholde til det samme søgeord.

Når du så vil undersøge, hvor mange der i gennemsnit søger på dine søgeord per måned, kan du med fordel bruge værktøjer som Morningscore

  • Hér finder du inspiration til at bruge dit søgeord i en sætning
  • Hér kan du tjekke dine konkurrenter ud og få et kig på deres søgeord
  • Og så får du et irriterende godt overblik over alle de SEO-fejl, der har sneget sig ind på dit website i årenes løb … Og meget, meget mere.

Morningscore – et dansk værktøj til søgemaskineoptimering, som er super let at arbejde med.

Det er samtidigt også en god idé, at du husker at hente inspiration i de søgninger, som allerede er udført på Google. Min egen “om os” tekst er fx optimeret til søgeordsfrasen “digital kommunikation”.

Og til arbejdet med teksten er der også god inspiration at hente i de relaterede søgninger, du finder i bunden af hver side på Google:

Søgning relateret til "digital kommunikation"

Og igen – for at holde styr på hvilke sider, du optimerer i forhold til det enkelte søgeord eller søgeordsfrase, er det en god idé at skabe overblik i et helt almindeligt Excel ark. På den måde undgår du, at dine sider konkurrerer internt imod hinanden om den bedste placering på et givent søgeord.

Strukturer dine søgeord

RÅD 4 ⇨ God (digital) kommunikation handler IKKE om dig

God kommunikation handler om, at du kan sætte dig ud over dig selv og dit eget behov for at fortælle, hvor fed du selv synes, du er. Det kan jeg nemlig ikke bruge til noget konkret. Heller ikke selvom vi arbejder med din “om os” tekst, hvor du reelt har lov til at skrive præcist det, du vil om dig selv.

Igen – så handler god kommunikation nemlig hverken om dig eller mig. Det handler om dem, der skal forstå dét, du skriver. Og udføre en aktiv handling i forhold til dit budskab. Din call-to-action.

Og du får bare det største udbytte af din kommunikation, når du henvender dig til læseren på læserens præmisser.

Ikke på dine egne præmisser
Ikke på din chefs præmisser
Ikke på din bestyrelses præmisser
MEN på læserens præmisser – din målgruppes præmisser.

For at du rammer plet med din digitale kommunikation, handler det om –

 

  1. At du kender din målgruppe og møder dem dér, hvor de er
    (Det betyder ikke, at du rent fysisk møder dem dér). Det handler om, at forskellige målgrupper opfatter det samme budskab forskelligt og har forskellige behov for information. Og det skal du tilgodese med dine tekster.
  2. At du kan spotte essensen og målrette din kommunikation
    Nu holder jeg lige bolden på min egen banehalvdel: For mit vedkommende handler det nemlig om, at jeg forstår at sætte mig ind i vidt forskellige kunders behov og kan videreformidle deres budskaber, så de både er spiselige og skaber værdi for deres målgruppe. Ikke nødvendigvis for dig – for målgruppen.

Hvorfor? Fordi, god kommunikation kun er god, hvis din målgruppe forstår dit budskab og finder det relevant. Så simpelt er det bare. Både i online og offline kommunikation.

Og de retningslinjer gælder også, når du skriver din egen “om os” tekst.

Du skriver til andre på deres præmisser.

RÅD 5 ⇨ Fortæl din historie til en anden ...

Hvordan kommer du så i gang med at skrive om dig selv? Jamen, det gør du først og fremmest ved at fortælle din historie til en anden.

Når du fortæller din historie til en anden, holder du den nemlig talesprogsnært.

Og det er så meget lettere at gøre din historie nærværende, når du sidder overfor et andet menneske og fortæller, imens han eller hun går i dialog med dig og måske endda forholder sig kritisk til dine pointer ved at stille dig spørgsmål, du er nødt til at uddybe.

Optag jeres samtale og skriv så ALT relevant ned, når du efterfølgende lytter den igennem. På den måde har du et godt materiale at arbejde videre med.

“Men hvad skal vi tale om?” spørger du.

Det er et rigtigt godt spørgsmål, som du får svar på lige hér under RÅD 6 ⇩

RÅD 6 ⇨ Start ud med en række Dumme-Peter spørgsmål

Når jeg skriver portrætter eller “om os” tekster, vil jeg gerne have dig til at tale frit fra leveren. Det er nemlig dig, der kender virksomheden og sidder på de skæve vinkler, jeg gerne vil ind til benet af.

Derfor lægger jeg altid ud med at stille dig en række Dumme-Peter spørgsmål. Ikke fordi, nogle af os er uintelligente – det er simpelthen fordi, Dumme-Peter spørgsmål er et journalistisk trick til at få en dialog i gang, hvor du føler dig tryg nok til at være ærlig og nærværende.

Jeg har netop sat sidste punktum i “om os” teksten og alle øvrige sider til transportvirksomheden, Contino, som indledningsvis måtte lægge krop til følgende spørgsmål:

  1. Hvad er Contino for en virksomhed – beskrevet med jeres egne ord?
  2. Hvornår bliver virksomheden grundlagt og af hvem?
  3. Hvilket behov så I i markedet?
  4. Hvor mange medarbejdere har I i dag?
  5. Hvem er jeres målgrupper?
  6. Hvad er det, I tilbyder?
  7. Så hvad handler jeres arbejde om?
  8. Hvilke udfordringer afhjælper I hos kunden?
  9. På hvilken måde skaber I værdi?
  10. Hvad gør I, når I ligner alle andre transportvirksomheder?
  11. Hvad får jeres kunder ud af at være kunde hos jer?
  12. Hvad ville jeres erhverv miste, hvis I ikke var her?
  13. Hvilket løfte giver I til jeres kunder?
  14. Hvad brænder I for – som mennesker og som virksomhed?
  15. På hvilken måde strækker I jer langt for jeres kunder?

Ja, spørgsmålene er banale! Til gengæld virker de. Hver gang!

Nu skal du i gang med at skrive. Og HUSK det vigtige i, at du er OBS på, hvem det er, du skriver til. Igen – målgruppe-specifikt.

RÅD 7 ⇨ Skriv People-to-people klart og enkelt

Jeg tror på, at uanset om du arbejder B2B eller B2C, så skriver du til mennesker.

Og bringer du værdi til mennesker, bringer du også værdi til søgemaskinerne. Online betyder det, at alle dine tekster skal være lette at skanne og lette at forstå.

Ingen gider læse noget, der er kompliceret. Det gør direktøren heller ikke. Der kan let gå snobberi i den, når nogle tror, at bestemte faggrupper KUN læser tekster med et højt lix-tal. Det gør de ikke.

Dine læsere vil have info hurtigt – ellers klikker de videre.

Samtidig er det noget mere udfordrende at læse tekst på skærmen end på papir. Skriv derfor klart, enkelt og præcist. Og talesprogsnært. Og forklar fagudtryk, som du er nødt til at bruge og link gerne til sider, der understøtter din faglighed.

RÅD 8 ⇨ Din "om os" tekst skal være let at skanne

Online er det ikke et must, at din tekst hænger kronologisk sammen som på tryk. Din tekst kan sagtens være opdelt i mange små selvstændige afsnit med hver deres overskrifter.

En overskrift gør, at du lynhurtigt kan overskue, hvad det enkelte afsnit handler om – og de selvstændige afsnit må gerne rumme markerede ord og links, der er med til at fange øjet og gøre teksten mere skanbar.

Du skanner nemlig, når du læser online.

Når jeg så møder en “om os” tekst som denne, skal jeg virkelig ville virksomheden for at læse teksten. Jeg bliver lidt træt på forhånd, fordi du på ingen måder bliver guidet igennem teksten. Du kan ikke skanne den og er nødt til at læse det hele.

JEROS' tidligere site

💡 JEROS ÉR netop på vej med et sprit-nyt website elegant krydret med scanbare tekster.

Start med dit vigtigste budskab

Når vi har med skanbare tekster at gøre, kan dine læsere hurtigt overskue teksten og selv bestemme, hvilke afsnit de vil læse. Og i hvilken rækkefølge!

Online er det nemlig ikke et must, at din tekst hænger kronologisk sammen som på tryk.

God skanbare tekster skal give mening lige meget hvor i teksten, du begynder at læse.

Og fordi, du kun har din læsers opmærksomhed i få sekunder, er det vigtigt, at du serverer dit vigtigste budskab først. Gode webtekster har et journalistisk touch og er bygget op som en artikel. Du skriver altså det vigtigste først og uddyber så efterfølgende.

Du starter med din konklusion.

RÅD 9 ⇨ Lav lister og punktopstillinger

Lister letter skanne-flowet.

Så vil du gerne liste en række gode råd eller en opremsning, er punktopstillinger eller nummererede lister lette at overskue. Du gør endda din liste endnu mere skanbar, når dine nøgleord er fremhævet.

Personligt er jeg helt pjattet med  Christina Klitsgaards “om os” side.

– Måske er det også lettere for hende at være foran på points, når hun er specialist i e-mail markedsføring og lever af tekst. Ikke desto mindre er den super godt skrevet.

Google er i øvrigt også super glad for lister, fordi Google foretrækker overskueligt indhold. I et uddrag skriver Christina sådan:

RÅD 10 ⇨ Ingen passiver, tak!

Er der noget, der virkelig dræber sproget, er det passiver! Som her –

Passive sætningskonstruktioner anvendes ofte i offentlige skrivelser og når det ønskes at gøre afsenderen fjern og ophøjet. Der opnås nemlig den effekt, at det gøres vanskeligt at se, fra hvilken afsender teksten sendes. Det anses imidlertid for at være uhensigtsmæssigt – blandt andet fordi tekstens indhold fremmedgøres for modtageren.

Seriøst! Det kan da kun være offentlige ansatte, der kan holde ud at læse sådan en smører …

På dansk er passive bøjninger meget brugt, når du gerne vil gemme dig selv væk som afsender. Du lægger afstand til din læser, når du er passiv – modsat når du er aktiv i dit sprog.

Og så har vi i Danmark en Jantelov, der stadig trykker og som gør, at mange føler, de ikke kan tillade sig at flage for meget for deres egne budskaber.

Heldigvis får flere og flere (unge) øjnene op for hvor meget, vi rent faktisk kan lære af hinanden, når vi tør dele hinandens viden!

RÅD 11 ⇨ Og ingen MAN'er!

MAN er et svagpisser-ord!

Bruger du MAN, er du ikke et hak bedre end dem, der bruger passive bøjninger. MAN bliver nemlig brugt til at skjule afsenderen helt! Det bliver brugt til at skabe en illusion om, at det ikke er mig, der mener det, jeg skriver:

– MAN kan sige, at …

Skriver du sådan, lægger du et røgslør ud over dig som afsender af dit budskab. Men du kan også bruge MAN, når du gerne vil dække over, hvor mange, der deler dit synspunkt:

– I Danmark har MAN den holdning, at …

Her skjuler jeg, om min holdning bliver delt af én bestemt i Danmark, af Regeringen eller af flertallet i befolkningen. Måske af dem, der bor på Thurø? Ingen ved det!

Det kan være med vilje, at jeg bruger MAN, fordi jeg ikke vil stå ved mit budskab. Det kan også være ubetænksomhed og en dårlig vane.

Uanset, er det dårlig kommunikation.

RÅD 12 ⇨ Leg med negationer ...

Når du skriver din “os om” tekst, kan du faktisk skabe rigtig meget nærvær og personlighed ved at fortælle, hvad du ikke kan – eller hvad du ikke er.

Ved at fortælle, hvad du ikke kan, fortæller du faktisk, hvad du kan. Det kan du gøre sådan her (websitet er ikke online endnu):

OM LASAL (Menupunkt)

En pude er ikke bare en pude!

En pude skal kunne noget specifikt. Den skal hjælpe dér, hvor der er et behov.

LASALs løsninger giver dig positionering på kroppens præmisser. De aflaster kroppen og skaber god støtte i forhold til den situation, brugeren er i. […]

En firkantet løsning passer ikke til alle
Ikke 2 mennesker, der er ens. Vi kan derfor ikke komme med en firkantet løsning og så tro, at den passer til alle.

Vi kan heller ikke installere brugeren med en række forskellige puder og så sige, at brugeren får en bedre livskvalitet.

Vi er nødt til at analysere på brugerens adfærd og daglige rytmer for på den måde at sammensætte den løsning, der øger livskvaliteten for den enkelte.

RÅD 13 ⇨ Hold dig inden for lix 35-40

Lix fortæller os noget om, hvor svær eller let en tekst er.

Det er en tommelfingerregel, at din tekst er let at forstå, hvis du kan holde dig inden for Lix 35-40. Lixen bliver beregnet ud fra længden på dine sætninger og længden på dine ord.

Det betyder, at det er en god idé at skrive korte sætninger med korte ord, når du gerne vil gøre din tekst spiselig for alle.

Og det kan både være udfordrende og sjovt at tvinge sig selv til at tænke i synonymer og anderledes sætninger for at holde lixen nede.

Jeg bruger selv 2 lix-beregnere til at tjekke op på min tekst:

Niels Gamborgs & Morten Petersens

Jeg bruger 2, fordi de ikke kommer ud med helt det samme resultat. Morten Petersens beregner en højere lix end Gamborgs.

RÅD 14 ⇨ Giv din tekst en skarp overskrift

Din overskrift skal helst referere direkte til dit vigtigste budskab. Og så må den gerne vække nysgerrighed. Også på din “om os” side.

Digitalt bliver overskrifter nummeret efter vigtighed: H1, H2, H3 osv.

I dit arbejde med søgemaskineoptimering (SEO) er H1-overskriften den væsentligste i Googles øjne. Og for at du ikke overoptimerer på din hjemmeside, er det vigtigt at huske på, at du kun må sætte én H1-overskrift på hver af dine sider.

Min “om os” tekst er SEO-optimeret til søgeordsfrasen “digital kommunikation” med ordene:

God digital kommunikation handler hverken om dig eller mig

✨✨✨

Tak fordi, du læste med! Har du spørgsmål eller en kommentar, er du velkommen til at give lyd herunder 🙏

Skriv et svar