Ordbog i SEO

Til dig, der heller ikke kan huske definitionerne på de mange begreber, der knytter sig til SEO.

Af Line Hornslet Falcke

Scenario: Du har dit eget website, din egen blog eller er begyndt at snuse til webmaster-faget. Og nu får du tudet ørene fulde om, at al dit content skal være søgemaskineoptimeret. Forkortet SEO. Du kan google dig frem et hav af engelske artikler, der udførligt forklarer betydningen af de enkelte SEO-begreber. – Men er du usikker på terminologien, får du en dansk forklaring her. Med god hjælp fra Search Engine Journal.

Er der ord eller vendinger, du synes mangler, er du velkommen til at skrive en kommentar. Min Google+ er også åben for inputs.  

URL: En URL (Uniform Resource Locator) er den specifikke sammensætning af tegn, der fører til en given ressource på nettet. I de fleste tilfælde bliver en URL beskrevet som den webadresse, du skriver i din browsers adresselinje for at komme ind på et website.

TLD: TLD står for top-level domæne og henviser til endelsen på en web-adresse. Fra et SEO-perspektiv er de mest populære topdomæner.com, .org og .net i internationalt regi, mens vi herhjemme er rigtig glade for det landespecifikke .dk. Har du et .com-domæne med dansk indhold, skal du huske at ændre dine indstillinger i Google Webmasterværktøjer så dit geografiske mål bliver Danmark frem for USA.

SEO: SEO – eller søgemaskineoptimering – handler om at forstå, hvordan du udvikler og optimere på et content, som søgemaskinerne skubber opad i søgeresultaterne, så du opnår maksimal organisk synlighed.

PPC: AdWords annoncering bygger på princippet Pay-Per-Click eller Cost-Per-Click, som det også hedder. Det betyder, at du kun betaler, når nogen klikker på din annonce og altså lander på dit website. Du betaler ikke, når din annonce bare bliver vist, men altså først når modtageren aktivt handler ved at klikke på annoncen.

SEM: Search Engine Marketing (på dansk: Markedsføring i søgemaskinerne) omfatter både SEO og AdWords Annoncering. Det er den måde, du arbejder med dit websites overordnede salgsfremmende plan. Altså hvordan du håndterer den proces, det er, at generere synlighed og trafik til dit site og som resultat – konvertering.

Links: Et link er en forbindelse mellem 2 websites, der er bygget op ved hjælp af HTML-kode, og som gør det muligt for besøgende at bevæge sig mellem forskellige sider.

 • External links eller outbound links: Uanset benævnelsen er External links eller Outbound links den type udgående links, du bruger til at linke fra dit website og således henvise besøgende til en side på et andet website.
 • Internal Links: Interne links peger på andre sider internt på dit website. Du kan bruge interne links til at højne dit content på kryds og tværs af artikler og i navigationen mellem dine sider på websitet.
 • Ankertekst: Ankerteksten er teksten på det aktive link, du kan klikke på. Ankertekster bliver ofte brugt af søgemaskinerne til at måle på relevansen af dine links og dit content.
 • Linkbuilding: Linkbuilding er vigtig, fordi kvaliteten og kvantiteten af links spiller en vigtig rolle i SEO. Det er super vigtigt at prioritere linkbuilding, fordi dét at få backlinks fra andre websites til sider på dit site højner vigtigheden af netop sitet i søgemaskinernes øjne. Hagen er bare, at de links, du får, helst skal komme fra et website, Google betragter som et stærkt site – og så skal de også være relevante.
 • Link Profil: Dit websites linkprofil bliver til på baggrund af de backlinks, dit site får fra andre websites. Kvaliteten af dit sites linkprofil kan variere meget. En naturlig linkprofil er derfor værd at stræbe efter. Du får en naturlig linkprofil ved at modtage dine links fra et varieret antal domæner og med en varieret ankertekst. Med Googles nyeste algoritme-opdatering, Penguin, er en naturlig linkprofil noget af det vigtigste for dit website.Dit gode indhold skal helst have den effekt, at du opnår en stor mængde backlinks. Du ved jo, at Content is King. Ifølge Thomas Frost er det desværre bare sådan, at et website med et middelmådigt indhold, men med masser af gode backlinks, outranker dit website med dit rigtige gode indhold.
 • Link Juice: Link juice refererer til den autoritet, der bliver overført fra et site til et andet via et stærkt backlink i overensstemmelse med Googles PageRank målesystem og algoritmer.
 • No-Follow og Do-Follow: Begge er specifikke tags, du kan føje til dine links for at styre, hvilke links, der sender link juice til dine link-partnere – og hvilke links, der gør, at dit eget site øger sin autoritet.
 • Rel=nofollow: Et tag, der betyder, at linket er brugbart for mennesker, men ignoreres af robotter.
 • Footer Links: Et footer link er den type links, du finder i den nederste del af et website. Altså i footeren.
 • Link Bait: Er den form for content, du bevidst bruger som madding. Content, der er skrevet udelukkende for at fremme viral deling i håbet om et stigende antal backlinks.
 • Guest Posting eller Guest blogging: Er en god måde at skabe relevant linkbuilding. Her handler det om, at du skriver unikt content til andre websites eller blogs i bytte for et backlink, der peger på dine egne sider.

Optimization: Når du optimerer på dit websites indhold, omskriver du typisk dit eksisterende eller producerer nyt unikt indhold. En proces, hvor målet er at opnå en så god placering som muligt i søgemaskinernes resultatoversigt – forkortet SERP.

Organiske søgeresultater: De organiske søgeresultater er den specifikke liste af websites, du får vist, når du foretager en søgning i søgemaskiner som Google, Bing eller Yahoo. For at sikre optimal eksponering, trafik til hjemmesiden og konvertering, bruger de fleste SEO med henblik på at få deres website vist på side 1 i en given søgemaskines resultatoversigt (SERP).

White Hat. Grey Hat. Black Hat: De 3 begreber refererer til accepten af forskellige teknikker til søgemaskineoptimering.

 1. White Hat-teknikken er den sunde måde at opnå synlighed på. En teknik, som er godkendt af søgemaskinerne. Hos Search Engine Journal får du 7 eksempler på White Hat-linkbuilding, som har en naturlighed, der ikke kan manipuleres.
 2. Black Hat-teknikker er dem, du bevidst bruger, for at manipulere eller undergrave søgemaskinernes indekseringsprocesser. Google holder dog et vågent øje og er ikke sene til at gennemtvinge sanktioner, når en Black Hat bliver opdaget.
 3. Grey Hat-teknikkerne er alle dem, der falder ind i gråzonen mellem den acceptable og uacceptable form for SEO.

Algorithm (Algo): Hver søgemaskine har deres egen algoritme. En algoritme består af en række beregninger, der vejer forskellige faktorer for automatisk at afgøre, hvilke websites, der skal vises i resultatoversigten. Algoritmerne bliver løbende opdateret.

– Google Penguin er kodeordet for Googles seneste algoritme-opdatering. Penguin er designet til at straffe overoptimerede sider. Faktorer, der gør, at et site bliver stemplet som overoptimeret omfatter blandt andet en stor mængde backlinks af lav kvalitet, Keyword Stuffing og gentagende beviser for uacceptabel Black Hat SEO.

Search Engine Spider. Crawling. Robots: For at få dit content vist i Googles resultatoversigt – page 1 – skal søgemaskinen først indeksere indholdet for så at fastslå, hvor relevant det er og hvordan, det skal ranke. Processen om indeksering bliver også kaldt for Crawling. Søgemaskinerne bruger nogle automatiserede programmer, de kalder for Spiders eller Robots, til at vurdere og indeksere det tekstbaserede indhold. Og kun dine tekster. Google kan nemlig ikke se film.

Indexability: Indexability handler om, hvor godt søgemaskinernes programmer kan læse og forstå dit website. Billeder, filmklip, Flash-animationer og JavaScript-kode kan nemlig forhindre en Search Engine Spider i at indeksere din hjemmeside ordentligt.

Keyword og Keyword Phrase: Søgeord og søgeordssætninger er de specifikke kombinationer af ord, som brugerne indtaster i søgemaskinerne. For at opnå en god placering i Googles resultatoversigt handler det om at finde frem til den nøjagtige kombination af søgeord, din målgruppe bruger, til at finde dig. Her er grundig research altafgørende for din synlighed.

Google AdWords er et godt værktøj, der hjælper dig med at finde de rigtige søgeord med en god søgevolumen. Men af gode grunde kan Google ikke blive mere specifik end annoncøren. Du fodrer Google. Google vil derfor altid foreslå mere generiske søgeord, som dækker dit emne bredere – som er dyrere og har en lavere værdi for dig. Det betyder ikke, at Google AdWords er et dårligt værktøj. Brug det som inspiration – og spørg så dine kunder, hvilke ord, de bruger, til at finde frem til dét, du tilbyder.

Keyword Stuffing: – Refererer til den proces det er at indarbejde målrettede søgeord i sitets content eller back-end for at øge din ranking. At stoppe dit indhold og dine meta descriptions med søgeord har ikke længere nogen værdi. Det er der nemlig taget højde for i de forskellige algoritmer. Til gengæld er unikt kvalitetsindhold, der skaber værdi for dine læsere, en rigtig god måde at opnå en bred eksponering.

AuthorRank: Med AuthorRank handler SEO også om kendskabet til dig som forfatter. Både som autoritet og forgangsmand inden for din branche eller det emne, du vil vise, du faktisk ved noget om. Google vil gerne identificere og belønne de personer (Authors), der konsekvent og hyppigt producerer og deler kvalitetsindhold. Altså et indhold, der er så interessant, at det bliver fulgt, liket, tweetet, delt på Google+, Facebook og LinkedIn og måske endda får et +1.

Bounce Rate: Google Analytics er et godt værktøj til at identificere din Bounce Rate – din afvisningsprocent. Der registreres en Bounce hver gang en besøgende lander på dit site og forlader det igen uden at klikke sig videre til en anden side. En afvisningsprocent på under 50 % er rigtig god og kan faktisk påvirke, hvordan dit site rangerer i søgeresultaterne.

CTR: CTR fortæller om klikfrekvensen på dine købte AdWords annoncer. CTR bliver brugt til at regne på, hvor effektive dine søgeord og annoncer er – og ifølge Google bliver det gjort ved at dividere det antal klik, din annonce får med det antal gange, din annonce bliver vist. Klik og klikfrekvens hjælper dig altså med at forstå, hvor mange, der synes, at din annonce er spændende nok til at klikke på den og besøge dit website.

Konvertering: En konvertering sker, når en besøgende på dit website udfører den konkrete handling, du gerne vil have. I en webshop handler det om at øge din konvertering i form af salg. At de besøgende konverteres til kunder. Men du kunne lige så godt ønske, at dine besøgende tilmelder sig dit nyhedsbrev – eller abonnerer på dit RSS feed. Uanset hvad målet er med dit site, højner du din online succes ved at have en konverteringsplan på plads.

Usability: Når vi taler om Usability er brugervenlighed altafgørende. Du gør dit website brugervenligt ved først og fremmest at fokusere på den adfærd, dine besøgende har, når de er på dit site. En brugbar hjemmeside, der opfylder de besøgendes behov – og som gør dem i stand til at nå deres mål på en effektiv måde – vil føre til længere besøg, gentage besøgende, henvisninger fra tilfredse besøgende, backlinks, positive anmeldelser og øget konvertering.

HTML-tags: HTML-tags er specifikke kodeelementer, du har kunnet manipulere med henblik på at forbedre et sites SEO-tilstand.

 • Meta keywords: Et meta nøgleord er en specifik kode, du sætter i headeren i et HTML-dokument for at fortælle søgemaskinerne, hvad de kan finde på dit site. – Men på grund af en overdreven brug af meta keywords – keyword stuffing – er søgemaskinerens algoritmer blevet ændret, så meta keywords ikke længere har nogen værdi i forhold til din SEO.
 • Meta description: Meta beskrivelser er tags på maksimalt 156 anslag, der giver dig mulighed for at sælge indholdet på hver enkelt side af dit website ind til læseren. Dine meta descriptions har ikke nogen værdi i forhold til SEO-algoritmerne, men de bliver ofte vist som en del af det søgeresultat, Google viser lige under søgeresultatets titel (Title Tag). Derfor er det vigtigt, at du skriver en meta description med så meget call-to-action, at du opnår en høj klikfrekvens fra søgemaskinernes organiske resultatoversigt.
 • Sidetitel: En sides titel bliver vist øverst i browservinduet, når siden er åben, og spiller en rolle i forhold til sidens SEO. Her er det altså en fordel at indarbejde de søgeord, du har brugt på siden, og holde din samlede titel på 60-70 anslag.
 • Headline: Overskrifter eller Headline tags (herunder h1, h2, h3, h4, h5 og h6 tags) giver dig mulighed for at adskille dine tekster i sektioner. På den måde gør du både dit content scanbart i forhold til læserens læserytme og langt mere overskueligt.For at få størst muligt SEO-udbytte af dine Headline tags er det en god idé primært at anvende h1 og h2 tags. Samtidig er det også fordelagtigt at undersøge, hvilke placeringer dine primære søgeord bør have i sætningskonstruktionen. Følger du linket, kan du høre Grosen Friis fra OnlinePartners analyserer på Headline tags og søgeordsplacering.

Landing Page: Den første side, den besøgende ser, når han lander på dit site, kan beskrives som en Landing Page. Enhver side på dit website kan altså være en Landing Page for trafik fra forskellige kilder. Men udtrykke Landing Page bliver for det meste brugt om specialdesignede sider, der er konstrueret til at opfordre nye besøgende til at foretage en bestemt handling. Sider, som har en tydelig call-to-action.

Split Testing: En Split test refererer til den form for undersøgelse, hvor du vise flere varianter af en given side til en gruppe respondenter for at afgøre, hvilken specifik kombination af elementer, der er mest effektiv til at øge konverteringer. Split test kan udføres som A/B-test, hvor kun to versioner af et enkelt element vises – eller som multivariat analyse, hvor flere variable testes på én gang.

301 omdirigering: Uanset om du har ændret dit domænenavn, har redesignet din hjemmeside – om alle eller de fleste af dine nye URL’er er forskellige fra de gamle – er det vigtigt at få omdirigeret de gamle sider til den nye platform via en 301-omdirigering. En 301-omdirigering får Google til at fjerne den gamle URL og samtidig flytte den gamle webadresses link-popularitet til den nye.

– Får du lavet en 302-omdirigering, bliver dine besøgende stadig omdirigeret til den nye URL. Den nye URL bliver også indekseret af Google. Problemet opstår bare, når Google straffer dig for at kopiere indholdet fra dit gamle website. Og så får du også problemer med splittet PageRank. Det giver sig udslag i, at alle links til den gamle webadresse ikke sender link juice til den nye, så længe webadressen er omdirigeret via en 302.

Har du inputs til ordbogen i SEO, er du velkommen til at smide dem på min Google+ :o)