Kage vinder hver gang! Næst efter god linkbuilding

Vidste du, at en hjemmeside med et middelmådigt indhold, men med rigtig mange gode backlinks, slår din hjemmeside med dit super skarpe indhold med flere længder? Og hører du til dem, der tror, at linkbuilding er et dødt fænomen…? Ja, så skynder jeg mig at slå fast, at linkbuilding hverken er dødt eller begravet! Selvom linkbuilding ikke kan stå alene, er det stadig én af de allervigtigste SEO-metoder til øget synlighed i søgemaskinerne. Here goes…

Lidt om linkbuilding

Ifølge SEO-ekspert, Paul Bruemmer, bliver Googles side 1 i dag domineret af profiler, der prioriterer en naturlig linkprofil. Det bliver altså svære og svære at dyrke uacceptabel black-hat SEO – at manipulere eller direkte undergrave Googles indekseringsprocesser.

Jo, Googles algoritme-opdatering – Pengiun 2.0 – er designet til at straffe overoptimerede hjemmesider. – Men det er bestemt ikke ensbetydende med, at linkbuilding er et dødt fænomen. Tværtimod. Uanset om du er tilhænger af den måde, Google luger ud i søgemaskineoptimeringens brodne kar på eller ej, er en naturlig linkprofil via god linkbuilding noget af det vigtigste for din hjemmeside.

Sådan får du en naturlig linkprofil

Din hjemmesides linkprofil bliver skabt på baggrund af de backlinks, hjemmesiden får fra andre hjemmesider. Kvaliteten af din hjemmesides linkprofil kan variere meget. Netop derfor er en naturlig linkprofil værd at stræbe efter. Du opnår en naturlig linkprofil ved at få backlinks fra et varieret antal domæner med varierede ankertekster.

Igen er det er vigtigt at prioritere linkbuilding, fordi dét at få backlinks fra hjemmesider og online fora til forskellige sider på dit website højner vigtigheden af dine sider i Googles øjne. Bagsiden af medaljen er så bare, at de links, du får, skal komme fra hjemmesider, Google betragter som toneangivende og stærke hjemmesider. Og så skal de også være relevante i forhold til dit indhold.

God linkbuilding vinder (desværre) over godt indhold

Når vi taler om Penguin 2.0 og etableringen af din naturlige linkprofil, må jeg fra mit bløde tekstforfatter-hjerte erkende, at god linkbuilding vinder over godt indhold. I artiklen Link Building Secrets That Will Rock Your Rankings with Brian Dean er en af SEO-hemmelighederne bag god ranking, at du bruger 20 % af din tid på at skrive godt indhold og 80 % på at:

 1. Fiske efter backlinks
 2. Fiske efter super gode blogindlæg fra gæstebloggere
 3. Gæsteblogge på andres anerkendte blogs
 4. Få adgang til at sende dit materiale ud via andres abonnementslister
 5. Markedsføre dig selv og din virksomhed!

Det er korrekt, at dine unikke og gode tekster spiller en stor rolle i forhold til din naturlige linkprofil. Dine tekster skal jo helst have den effekt, at dine læsere giver dig en stor mængde backlinks. MEN som WordPress- og SEO-konsulenten, Thomas Frost, også pointerer, er det bare sådan, at en hjemmeside med et halvdårligt indhold, men med rigtig mange gode backlinks, slår din hjemmeside med dit unikke og gode indhold med flere længder.

– Soo.., lad os satse på den værdifulde linkbuilding by sharing, caring and being nice to people… Det forhindrer os jo rent faktisk ikke i at skrive godt indhold!

Hvordan gør jeg så? Og hvornår kommer der kage?

En af de første ting, vi lærer som børn, er at vise taknemmelighed. At du viser taknemmelighed og påskønnelse over for dine kunder, kan faktisk gøre en forskel. Hvem vil ikke gerne føle sig værdsat.., også som kunde? Især med al den virkelig dårlige kundeservice, der findes…

Ret basalt handler det om at give dine kunder den gode oplevelse, de får lyst til at dele med andre. Det centrale er at give dem noget at tale om. På den måde giver du dem en oplagt mulighed for at linke til dig fra deres blogs, i sociale netværk, via e-mails. You name it!

En tak kan udtrykkes i form af en rabat, en lille gave, et håndskrevet kort, en mail eller endda via en fortrykt tak. Og så er der dem, der bliver gladest for kage! Det er lige meget, hvad du gør, bare du gør noget.

Sig tak!

I 2010 – før det for alvor blev moderne at dele alting online – var jeg med til at lave den hér folder sammen med mikkelsen+ko for Hauge Gruppen:

Hauge Gruppen siger TAK


Nu kan det godt være, jeg generaliserer, når jeg påstår, at det ikke er særlig tit, du hører din håndværker sige tak, fordi du valgt mig! Derfor tør jeg også påstå, at det vækker ekstra opsigt, når han personligt giver dig sin tak – eller lader den ligge til dig, når du kommer hjem.

I 2010 vækkede folderen opsigt – jo, men den havde ikke den synlighedsskabende effekt, den med ret stor sandsynlighed ville ha’ haft i dag. I dag, hvor både du og jeg feaster på den opmærksomhed, vi får, ved at gøre opmærksom på dét, andre har bedrevet… Og det er bestemt ikke skrevet i en negativ tone. Sharing is caring!

I kølvandet på dét, at Hauge Gruppen siger tak, burde vi ha’ søsat en viral kampagne, hvor modtagere af folderen poster billedere af den på Facebook og Google+. I billede-orienterede fora. Tweeter om den. Blogger om den og ikke mindst linker til Hauge Gruppens website.

Det er ikke raketvidenskab, at kundernes magt er afgørende. Med gode inputs fra Search Engine Land bør du overveje følgende, når du sender en tak til dine kunder:

 1. Gør din tak personlig. Den bedste tak kommer fra én, der giver sig god tid til at få sin tak til at handle om dig. Om dét, du har gjort. Om det du købte og om hvorfor, det gjorde en forskel.
 2. Ingen tomme ord! Det bliver altid gennemskuet, hvis du siger tak, bare for at gøre det. Altså mest af alt for at gøre opmærksom på dig selv. Du får din del af den positive opmærksomhed ved at være oprigtig.
 3. Tak er nok. Mange virksomheder har ikke budget til at sende en gave ud til hver kunde. Den gode nyhed er, at det ikke er nødvendigt. En velment tak alene kan betyde meget mere end en gave.


Og husk
, at selvom der kun er én, der taler om den personlige tak, han har modtaget, så har 15 andre sandsynligvis hørt om den. Hvis kunden har skrevet om den, delte den eller linket til dig fra kundens egen hjemmeside, er tallet endnu større.

Opmærksomhed til kunderne – opmærksomhed til dig!

Hos den amerikansk web-app virksomhed 37signals, som er kendt for projektstyring-værktøjet Basecamp, er de rigtig gode til at fremme den gode kundeservice.

Virksomheden bruger rigtig meget plads på at vise deres glade kunder frem. Og til stor forskel fra mange andre virksomheder, der bare gerne vil roses via testimonials, giver 37signals plads til, at kunderne fortæller om dem selv. 37signals skaber en meget mere personlig relation til deres kunder, ved at synliggøre relationen via billeder af kunderne, navn, titel og link til deres hjemmeside.

Her får glade kunder plads til egen-reklame. Hos 37signals

37signals stiller altså en hel side til rådighed, som deres kunder kan bruge på egen-reklame. En side, der naturligvis gør lige så meget godt for 37signals som for kunderne. Ikke mindst fordi, siden har genereret mere end 1.200 backlinks til virksomheden.

Hvem skal takkes? Start med at udpege din målgruppe

Hvor skal jeg begynde, når jeg gerne vil takke eller hjælpe mine kunder? Tja, det er altid en god idé at starte med de kunder, der er mest tilbøjelige til at dele dit budskab. Start med at udpege de kunder, der allerede har et online forhold til dig:

 • Hvem er dine Facebook-fans og Twitter followers?
 • Hvem er de mennesker, du linker med og følger på LinkedIn og Google+?
 • Hvem kommenterer på dine blog-indlæg?
 • Hvem linker allerede til dig?


Next step
er at identificere dem, der er mest indflydelsesrige. Og der findes naturligvis amerikanske online værktøjer, der kan hjælpe dig godt på vej i din analyse af dine kunders sociale adfærd. Med værktøjer som Followerwonk, Topsy Experts og Klout for Business får du blandt andet et indblik i, hvem, der er indflydelsesrige i et givent emne – og hvor en person er mest tilbøjelig til at dele indhold.

Ved at starte med den gruppe af kunder, du har identificeret som indflydelsesrige, øger du din chance for at generere links – og du får samtidig en idé om, hvor effektiv din takke-kampagne er. Uanset om du bruger analyseværktøjer eller din sunde fornuft.

Virker din takke-kampagne, bliver dine kunder dit ansigt udadtil. På den måde har du nu et korps af sælgere, der kan skabe rigtig god linkbuilding til dit site, hvis du bare giver dem et godt materiale at arbejde med.

Dét skal du huske, når du vil hjælpe andre.., og dig selv

Når du overvejer, hvordan du både kan hjælpe dig selv og dine kunder til større synlighed via linkbuilding, skal du huske følgende:

 1. Bede om tilladelse. Når du gerne vil vise dine kunder frem og skabe gensidig linkbuilding på den konto, er det en god idé at spørge kunden om lov. Dér har jeg selv brændt fingrene et par gange – det er nemlig ikke alle, der ønsker at skilte med, hvilke leverandører eller værktøjer, de bruger.
 2. Gøre siden nem at arbejde med – gør den skalérbar. Selvom du gerne vil hjælpe dine kunder, kan du ikke bruge al din tid på deres virksomhed. En side med glade kunder må ikke kræve en masse tid at vedligeholde.
 3. Vælge de kunder, du tror på. Der er bare nogle kunder, som har større Brand-værdi end andre. Når du markedsfører dine kunder via din hjemmeside, er du også nødt til at stå inde for kundernes produkter og tro på den enkelte kunde. Dine kunder afspejler dig.

Det er ingen skam at undskylde med kage

Når du nu er i gang med at gøre dine kunder glade, er der altid en risiko for, at du træder en enkelt over tæerne. Du kommer du langt med en undskyldning! For år tilbage arbejdede jeg for en mindre virksomhed, hvis kundeservice ikke rigtig fungerede til at starte med. Som plaster på såret sendte vi kage ud. Pænt meget kage… Og det virkede.

I dag havde det været guld værd at dokumentere kage-undskyldningerne ved at lægge dem online. Vi elsker en god undskyldning og er tilbøjelige til at tale om det, når vi får én. Især hvis den kommer i form af kage… Så når du gør noget, der kræver en undskyldning, kan du få en del backlinks ved at:

 • Lægge undskyldningen på din hjemmeside. En offentlig undskyldning på hjemmesiden eller på din blog giver dig et sted at lede medier og kunder hen og et sted at linke til.
 • Gør dine kunder opmærksom på undskyldningen. Undskyld til dem først – inden du lægger den online! Igen send kage…, en mail eller ring. Din personlige undskyldning er naturligvis vigtigst.

It’s all about sharing, caring and being nice to people.

– Det var ordene. Jeg håber, du blev inspireret :o)

Af Line Hornslet Falcke.