Reklamebranchen set indefra

Nu skal det handle om mig – og noget af alt det, jeg har lært af på den hårde måde som tekstforfatter. Som iværksætter. Og som dén jeg var, før det hele begyndte.

Min bekendelse går ud til dig, der IKKE er fuldstændig skarp på, hvad du vil med dit uddannelsesforløb og i din videre karriere. OG den er til dig, der, ligesom jeg, har tænkt:

”Hvad i al verden skal jeg stille op med mit liv? Hvad skal jeg blive til?”

Måske bliver du inspireret? Måske har du mest af alt lyst til at sende en tude-kiks? Det er helt OK. Jeg modtager den gerne :o)

De 5 råd, du får, har en lidt anden karakter end normalt. Samtidig ved jeg godt, at du har signet up til tips og tricks til din online og offline kommunikation. Og du skal ikke snydes!

Nederst finder du derfor et link BRO BLOG, hvor 30 af Danmarks dygtigste tekstforfattere giver dig deres absolutte bedste skriveråd. Her får du også mit …

Tilbage på sporet!

For nylig holdt jeg et oplæg på Syddansk Universitet for humanister om karrieremuligheder. Sådan en slags LIVE-udgave af ‘Hvad kan jeg blive–bogen’.

Well. Dér står jeg ved siden af Signe. Signe, som har haft 100 % styr på hele sit uddannelsesforløb:

Hun er student. Den klassiske med rødt bånd om huen. Har læst Dansk og Virksomhedskommunikation. Hun har skrevet speciale i samarbejde med en virksomhed – blevet ansat i virksomheden og er nu chef for Kommunikation i selv samme virksomhed.

Og så er der mig!

Jeg har en Højere Handelseksamen. Vælger at læse Dansk og Anvendt Visuel Kommunikation – et medie-videnskabeligt sidefag, hvor vi meget af tiden løber rundt i David Lynch’s fodspor og laver virkelig mærkelige film. Det er uden tvivl lærerigt – jo, men jeg har ingen anelse om, hvad jeg skal bruge det til …

Strategien og den røde tråd er der ikke rigtig, vel? Det hele stritter lidt i forskellige retninger.

Og fordi jeg ALTID både misunder og bliver ekstremt provokeret af korrekthed, lyder mit 1. råd til de studerende sådan her:

Råd 1# Det er OK at være blank!

Jo, det er pænt loose!

– For det kan faktisk være enormt frustrerende ikke at have den fjerneste idé om, hvad du skal skrive på dit CV, når du er færdig med din uddannelse. Eller om, hvad du skal give dig i kast med, hvis du er jobsøgende?

Ikke desto mindre var jeg helt blank, da jeg satte mine ben på Danskstudiet i år 2000. Det var med en fuldstændig tom bagage! Det eneste, jeg vidste, var, at jeg IKKE skulle være gymnasielærer! Jeg var drevet af en middelmådig interesse – ikke af karrieremæssige mål.

Hvorfor en middelmådig interesse?

Fordi jeg allerhelst ville være journalist. Men jeg turde ikke. Jeg turde ikke engang søge ind.

Danskstudiet blev min 1. prioritet, fordi jeg i en alder af 21 år allerede var godt i gang med at begrænse mig selv halvt ihjel. Jeg var pisse bange for at gå efter drømmen. Bange for smerten, hvis det skulle gå galt.

Tænk, hvis jeg ikke var dygtig nok?

Så jeg valgte den sikre løsning. Jeg gik efter det, jeg vidste, jeg var god til.

Og fordi min søde mor aldrig kunne finde på at klantre mig for det, indrømmer jeg det selv:

Det er helt gak-gak at begynde på en uddannelse eller i et job, du kun vælger, fordi du er godt i gang med at bygge en mur af begrænsninger op omkring dig selv!

Lad være! Kæmp for hulan!

– Jeg turde ikke. Det endte godt nok lykkeligt, selvom jeg liiige skulle ud på en omvej, før jeg alligevel kom til at bruge min bløde humanist-uddannelse på at skabe en karriere, jeg i dag er super glad for.

Og hvad laver jeg så i dag?

I dag handler mit arbejde som tekstforfatter om at skabe nærvær, synlighed og synergi hele vejen rundt om kundens kommunikation. Online som offline. Cross media. Og så handler det om at få målgruppen til at smile. Egentlig ret simpelt og samtidigt udfordrende.

Men hvorfor smile? Jo, fordi god kommunikation, kun er god, når målgruppen forstår kundens budskab og finder det relevant. Når kommunikationen konverterer, fordi målgruppen kan mærke kunden. Fordi de kan mærke, at lige præcis deres behov og adfærd er top-of-mind ud i hver eneste afkrog af kommunikationen. Det kan aldrig siges for tit!

Og hvorfor udfordrende? Fordi det til tider kræver en markant holdningsændring hos kunden at sige JA til idéen om, at de skal tale til målgruppen på målgruppens præmisser. At de i deres kommunikation skal sætte sig ud over sig selv og deres eget behov for at fortælle, hvor fede, de selv synes, de er. Det får jeg bare ikke så meget ud af at læse, vel?

Jeg udvikler og optimerer altså på mine kunders online og offline kommunikation med udgangspunkt i DERES kundegruppers konkrete behov. Som resultat ender de ud med at kommunikere på kundernes præmisser frem for deres egne. UDEN at det bliver en selvforherligende smøre. BUM.

Hvad skal jeg gøre for at komme ind i reklame-branchen? Spør’ du …

Mange større reklamebureauer er opdelt i en kontaktsektion og den kreative afdeling. Du skal altså først og fremmest finde ud af, om du er mest til projektledelse, det at have kontakten til kunderne og til at sælge.

ELLER om du er kreativ.

På den kreative fløj sidder tekstforfatterne, udviklerne, AD’erne og grafikerne opdelt på kunder og funktioner.

På små reklamebureauer er du ikke funktionsopdelt i samme grad som på de store. På de helt små kan du sagtens komme til at sidder med både projektledelse, tekst og salg. Her har du en finger med i spille hele vejen rundt om bureauet – og det giver faktisk en rigtig god ballast, hvis du gerne vil være selvstændig senere hen – eller hvis du, som jeg, bare hopper ud i selvstændigheden.

At være en del af et lille reklamebureau er ikke nødvendigvis noget, du bliver rig af. Til gengæld får du lov til at lave de mest utrolige ting! Dem, du ikke kommer i nærheden af på de store bureauer, med mindre du er kreativ direktør eller senior tekstforfatter. Du får altså opbygget en rigtig god erfaring.

Råd 2# Du skal sælge

Når vi nu taler om salg, er jeg bare nødt til at sige, at jeg ikke er super vild med at sælge! Ikke på kanvas-manér, hvor du ringer til folk, du aldrig har mødt, og prøver at prakke dem ét eller andet på.

MEN som selvstændig er salg en nødvendighed.

Opgaverne kommer langt fra altid af sig selv, og derfor er du nødt til at sælge hele tiden for at blive ved med at have ordrer i bogen. Og jo mere indirekte du kan gøre dit salg, jo bedre.

Hvorfor? Fordi folk rigtig gerne vil købe – de vil bare ikke sælges til!

Hvordan kan du så sælge, hvis du ikke vil kanvas-sælge? Altså ud over at skrive SEO-strategisk i forhold til de emner, potentielle kunder søger på online?

Det kan du gøre via netværk. Det er godt nok en langsigtet salgs-strategi, men det handler simpelthen om at komme ud at vise fanen og flage lidt for dig selv.

Jeg er medlem af Østfyns Erhvervsråd og ledernetværket Glade Chefer og har både opbygget kunderelationer og samarbejdsrelationer i begge netværk.

Især samarbejdsrelationer er super vigtige, fordi du kan være så heldig, at de udløser opgaver i et kontinuerligt flow, hvis du ellers gør dit arbejde ordentligt.

Når en AD’er i mit netværk har landet en opgave og mangler en tekstforfatter, er jeg nogle gange så heldig, at han ringer til mig. I de tilfælde får jeg opgaven foræret, og det er jo skønt!

Selvstændig tekstforfatter – hvorfor nu det og hvordan?

Jeg nævnte, at jeg bare hoppede ud i selvstændigheden. Det gjorde jeg også. Jeg blev faktisk smidt ud i det og har aldrig drømt om at blive selvstændig. Det er super fedt, men samtidig også ensomt.

Før jeg sprang ud, var jeg ansat hos reklamebureauet Andersen & Blæsbjerg på kontrakt til at skrive 9 Brand-sites for Expert Danmark. Da perioden udløb, var der ikke mere arbejde til mig. Og det er i øvrigt en af ulemperne ved bureau-branchen.

Får kontaktfolket ikke solgt opgaver ind, har de kreative ikke noget at lave. Og efter en for lang periode med stilstand begynder der at rulle hoveder. Det samme sker, når et bureau mister kunder.

Første gang, jeg var ansat på et klassisk full-service reklamebureau som digital tekstforfatter, gik der ikke mere end én måned, før bureauet mistede en bærende kunde. Det var første gang, jeg oplevede, et helt team på 13 mand blive opsagt på én gang.

Det samme skete for mig og mange andre på bureauet, da yderligere kunder ikke forlængede kontrakter. Lønninger er nemlig noget af det mest effektive at spare på i dårlige tider.

Søger du sikkerhed i et job, vil jeg ikke satse på reklame-branchen. Dit job følger kunden. Ingen kunde – intet job. Sat lidt på spidsen. Jo, der kommer også nye kunder til. Men du skal kunne leve med usikkerheden.

Det skal du i princippet også som selvstændig.

Det sjove eller berigende ved branchen er til gengæld de mange forskellige kunder, du kommer til at berøre. Som selvstændig er opgaverne endda endnu mere alsidige end på bureau.

I min egen butik er de ikke kun digitale. Jeg skriver også bøger, undervisningsmaterialer, profilbrochurer, fly’ers, sundhedsordninger til dyr og alt muligt andet offline.

Da jeg startede ud for mig selv, var det med ét bureau som fast kunde på deres online nyhedsformidling, blogging og nyhedsbreve. Og en fast kunderelation er altid fantastisk! Det er den kunde, der giver dig smør på brødet.

Og her kommer så mit vigtigste råd til de kommende iværksættere:

Råd 3#

Der kommer en tid, hvor du eller din kunde vil noget andet. For mit vedkommende blev det kunden, der slog først – og jeg pænt prøvet på økonomien.

I reklamebranchen er det meget almindeligt, at både kunder og leverandører opsiger samarbejdsrelationer. Derfor gælder det om at sprede sine aktiver ud på flere kunder, der allerhelst køber opgaver med faste intervaller.

Læg aldrig alle dine æg i én kurv!

Råd 4#

Personligt er jeg ikke tilhænger af at arbejde gratis. Det har jeg aldrig selv gjort og jeg synes, det skævvrider arbejdsmarkedet. Det er udnyttelse af dig.

Ikke desto mindre er det helt almindeligt i mange brancher som et led i et udskillelsesløb. Og gratis arbejde bliver ofte retfærdiggjort med, at ”så kan vi rigtig mærke, hvor meget du brænder for dét….”

Dén kan jeg bare ikke betale med ved købmanden, vel?

Min vej er bygget på erfaring. Hos Mikkelsen+ko skrev jeg blandt andet 2 landsdækkende undervisningsmaterialer i samarbejde med Zentropa, fordi min daværende chef var tilknyttet produktionsselskabet som instruktør.

De 2 undervisningsmaterialer sælger stadig billetter. Du skal da næsten se dem, hva’?

Kommer her:

  1. Træneren i Skolen – om seksuelt misbrug af børn og unge i idrætsmiljøet
  2. Projekt Limboland – om integrationsmuligheder og om problemer med integration

Men HVORDAN kommer jeg så rent faktisk ind i reklamebranchen?

Råd 5#

Du har de største chancer for at komme ind i reklamebranchen, hvis du tør vise, hvem du er. Og være personlig. Som jeg skriver det hos BRO, betyder det ikke, at du skal udlevere dit inderste. Det betyder, at du skal turde være dig i den stil/tone, du har opbygget.

Selvfølgelig står døren ikke bare åben. Men det gør en forskel, at du er ekstraordinært nærværende i din kommunikation.

Jeg oplever, at det er fuldstændig ligegyldigt, at du mangler lidt på kompetence-kontoen. Hvis det er dig, de vil ha’, skal de nok poste penge i at lære dig det, du mangler. Det, du kan blive bedre til.

Før jeg blev ansat i Nørgård Mikkelsens digitale afdeling, vidste jeg for eksempel intet om Usability (online brugervenlighed) som disciplin og online markedsføringsredskab.

Jeg blev derfor sat i mesterlære hos en kommunikationsarkitekt og skulle både lære at tænke i online brugervenlighed og samtidig oparbejde en god indsigt i online brugeradfærd. Og så var det ellers i gang med at planlægge og udføre Usability-tests af websites sammen med en række respondenter. Eller test-personer om du vil.

Men jo. Der er rigtig mange rundsave i reklame-branchen. Det er ikke en kliché. Vi er mange om buddet. Så dine odds er bare bedre med en vindende og positiv personlighed. Krydret med lidt flabethed. At du tør skille dig ud. Lidt ligesom den nyudklækkede Art Director, Martin Nørgaard Furze.

Martin er manden bag den uopfordrede ansøgning, No Sleep: The Wake Up Call. En ansøgning, der demonstrerer Martins kreative evner, og som til fulde lever op til det kreative bud: Don’t tell, Show it.

Martin har naturlig dokumenteret processen før, under og efter. Se med her:

Vi er ved vejs ende.

MEN før jeg lukker og slukker, får du som lovet lidt ekstra inspiration, når 30 af Danmarks dygtigste tekstforfattere giver dig deres absolutte bedste skriveråd. Klik og læs med!

PS.
NÆSTE GANG kommer det til at handle om, hvordan du bli’r H. C. Andersen på LinkedIn og samtidig får et bedre økonomisk overblik og flere penge på kontoen.

Håber, du er frisk på at læse med! :o)

Skriv en kommentar til artiklen